Fotsvett uppkommer inte för att du inte duschar tillräckligt ofta eller byter strumpor varje dag som vissa tror. Överdriven svettning av fötterna orsakas av att svettkörtlarna i fötterna utsöndrar onormalt mycket svett, vilket orsakas av obalans i kroppstemperaturen. Fotsulorna har mycket svettkörtlar och fötterna är den del av vår kropp som svettas mest.

Fotsvett i sig har ingen lukt, en obehaglig lukt uppstår när svett kommer i kontakt med bakterier på huden. Man bör behandla fotsvett så snabbt och effektivt som möjligt, inte bara för att det luktar illa, utan också för att en fuktig fot tenderar att lättare drabbas av fotsvamp eller vårtor.

Man kan även använda olika typer av sko deodoranter, exempelvis Shoe Shame Sweet Feet Sneaker Deodorant.

Så här undviker du dålig lukt på grund av fotsvett

Tvätta dina fötter dagligen och torka dem.

Bär bomullsstrumpor och byt strumpor ofta.

Undvik syntet- och gummiskor. Välj skor som andas bättre, till exempel läderskor.

Använd skor som sandaler när det är möjligt.

Om du har ett allvarligt problem med svettiga fötter kan du prova någon av de riktigt effektiva antiperspiranterna, som Absolut Torr.

Illaluktande skor – hur får man bot på det?

Det kan vara jobbigt med illaluktande fötter och skor. Men misströsta icke, det finns knep att få bort dålig lukt eller fotsvett, och det är ganska simpelt.

Stoppa in dina skor i frysen

Lägg skorna i en plastpåse och släng in dem i frysen över natten. Det dödar bakterier och kan eliminera den värsta lukten.

Spruta dem med teträolja

Tea tree oil (teträolja) är en mycket kraftfull naturlig och antiseptisk olja. Blanda en tesked i en sprayflaska med vatten och spraya blandningen på och i dina skor.

Bakpulver över natten

Lägg en matsked bakpulver i varje sko och låt det vila över natten innan du torkar av den. Bakpulver har antibakteriella egenskaper och neutraliserar lukter.

Låt skorna torka

Bakterier trivs på fuktiga platser. Se med andra ord till att dina skor torkar bra mellan användning. Ta av eventuella innersulor i dina skor, lossa eventuella snören och placera dina skor i ett fönster en solig dag.

Spreja med vinäger

Blanda vitvinsvinäger och vatten i en sprejflaska, tänk på att det ska vara 50/50. Spreja blandningen i dina skor.